AMSTERDAM – Nederlanders die beleggen doen dat vooral om hun pensioen aan te vullen. Eerder met pensioen gaan, speelt een kleinere rol in de overwegingen.

Voor 55 procent van de beleggende Nederlanders vormt het aanvullen van hun pensioen of inkomen de belangrijkste drijfveer om te beleggen. Slechts een op de vijf beleggers verwacht door het beleggen eerder te kunnen stoppen met werken dan op hun 65e.

Dat blijkt uit onderzoek van Blauw Research onder 500 Nederlanders, in opdracht van Robein Vermogensspecialisten.

Andere belangrijke redenen om geld in aandelen of obligaties te stoppen, zijn het laten groeien van vermogen (54 procent) en financiële onafhankelijkheid (35 procent). Een op de tien beleggers zet het geld opzij voor de kinderen of kleinkinderen.

Sparen

Nederlanders geven de voorkeur aan beleggen boven sparen vanwege het hogere rendementsperspectief (31 procent). Een op de vijf Nederlanders belegt, omdat ze het risico en het verwachte rendement dan zelf tegen elkaar af kunnen zetten.

De huidige lage rente op spaargeld in combinatie met de inflatie, vormt voor 16 procent een drijfveer om de aandelenmarkt op te gaan. Een kleine groep ondervraagden (7 procent) belegt vanwege de spanning.

Vrouwen

Net als uit andere onderzoeken blijkt dat mannen eerder voor beleggen kiezen dan vrouwen, namelijk 43 versus 22 procent. Vrouwen nemen vaker dan mannen een vermogensbeheerder of beleggingsadviseur in de arm.

Als ze dat doen, kiezen vrouwen eerder voor een specialist bij een grote bank terwijl mannen vaker de voorkeur geven aan een kleinere, onafhankelijke expert. Die gevonden verschillen zijn echter niet zo groot.

Opvallend

Beleggers winnen het vaakst advies en informatie in bij een financieel adviseur of op internet. Klanttevredenheidsonderzoeken en suggesties van vrienden worden iets minder vaak genoemd.

De onderzoekers vroegen ook waarop mannen en vrouwen letten bij de keuze voor een financieel adviseur. Het belangrijkste is deskundigheid, gevolgd door betrouwbaarheid en lage kosten.

“Een hoog rendement staat opvallend genoeg niet in het rijtje”, zegt directeur Ruud Hageman van Robein Vermogensspecialisten. “Terwijl dat toch het uiteindelijke doel is van beleggen.”