AMSTERDAM - Duizenden Nederlanders sluiten een lening af om hun belastingaanslag te kunnen betalen. Met name huizenkopers en nabestaanden worden vaak onaangenaam verrast door het bedrag dat terugbetaald moet worden aan de Belastingdienst.

Om de fiscus alsnog terug te kunnen betalen sluiten veel mensen daarom een lening af.

Dat blijkt uit gegevens van kredietsverstrekker Freo en accountantsorganisatie HLB Van Daal & Partners.

Huizenkopers

Mensen die een huis kopen terwijl zij hun vorige woning nog niet verkocht hebben verliezen na een bepaalde periode hun recht op hypotheekrenteaftrek. Daarop moet de voorlopige teruggaaf aangepast worden.

Mensen denken dat zij wel recht hebben op de teruggaaf omdat hun lasten blijven doorlopen, maar het tegendeel is waar. De teruggaaf dient zelfs met rente terugbetaald worden.

Door de dubbele lasten is het voor veel mensen moeilijk om het bedrag terug te betalen en kloppen daarom aan bij een kredietverstrekker voor een lening.

Nabestaanden

Ook nabestaanden worden vaak geconfronteerd met hoge aanslagen van de fiscus. Met name echtparen met kinderen die in een afbetaald huis wonen moeten veel geld afdragen.

Als één van de ouders komt te overlijden dan zal de ander een aanslag moeten betalen over het erfdeel van de kinderen. Die bedragen kunnen hoog oplopen.

Omdat met het overlijden van een partner ook een deel van het inkomen wegvalt zijn veel nabestaanden genoodzaakt om geld te lenen zodat zij de aanslag terug kunnen betalen.

Terugbetalen

Een op de vijf Nederlanders moest vorig jaar geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Een derde van die mensen kon dat maar met moeite opbrengen.

De helft van de mensen die aan het eind van het jaar via de voorlopige aanslag geld terugkrijgen, geeft dat uit. Ongeveer een derde geeft een deel uit; 20 procent jaagt het hele bedrag erdoor.

Volgens het Nibud wacht 40 procent van belastingplichtig Nederland netjes op de definitieve aanslag alvorens met het geld aan de haal te gaan.