AMSTERDAM - FNV Bondgenoten blijkt grote problemen te hebben met een onderdeel van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord. Volgens de grootste vakbond is het "onacceptabel" dat in het nieuwe systeem alle risico’s komen te liggen bij werknemers en gepensioneerden.

Dat blijkt donderdag uit een brief van voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk waarover De Telegraaf bericht.

In het huidige pensioenstelsel wordt het risico dat met het pensioengeld wordt genomen bij beleggingen verdeeld over zowel werknemers als werkgevers. Na overleg binnen zijn vakbond kwam Van der Kolk tot de conclusie dat het eerdere standpunt om afstand te nemen van dit ‘reëele pensioenstelsel’ niet door iedereen binnen Bondgenoten wordt gedeeld.

“Laat er geen enkel misverstand over bestaan dat wat ons betreft geen enkel model aan de orde kan zijn waarin de risico’s eenzijdig bij de deelnemers worden gelegd”, citeert De Telegraaf uit de brief.

Van der Kolk “wil er geen enkele onduidelijkheid over laten bestaan dat de consequentie hiervan is dat alle eerder verschenen (concept-)teksten volstrekt te kort schieten en ook geen basis kunnen zijn om verder te onderhandelen.”

Onderhandelingen

Het bezwaar van FNV Bondgenoten is niet de eerste klap voor het op handen zijnde vernieuwde pensioenstelsel, dat al in een eindfase van de onderhandelingen verkeert tussen de vakcentrales en minister van Sociale Zaken Henk Kamp. Eerder deze maand bleek dat het overzetten van 800 miljard euro aan pensioenrechten op juridische bezwaren stuit.

Sociale partners en het kabinet praten al maanden over een nieuw pensioenstelsel. In juni vorig jaar sloten de sociale partners een akkoord om de AOW- en pensioenleeftijd stapsgewijs te verhogen naar 67 jaar.