AMSTERDAM - Gemakzuchtige Nederlanders moeten uitkijken dat ze niet onbedoeld frauderen bij het invullen van de belastingaangifte. De door de Belastingdienst vooringevulde aangifte kan voor hen verraderlijk slecht uitpakken, zeggen belastingadviseurs in het AD.

De Belastingdienst vult dit jaar een klein deel van de aangifte alvast in en gaat de komende jaren steeds meer gegevens van tevoren invullen. Belastingadviseurs vrezen massa's boetes voor gemakzuchtige Nederlanders.

De gegevens kunnen verkeerd of incompleet zijn, waarschuwen adviseurs in de krant. Wie zonder grondige controle op 'OK' klikt, kan daardoor aftrekposten missen, maar ook onbedoeld belastingfraude plegen.

Loon

Volgens hoofd van de FNV Belastingservice Tamara Tamis is het meest verraderlijke punt het loon. "Het salaris wordt al ingevuld. Maar veel kleine baantjes of bijverdiensten vallen buiten het systeem."

Wie daardoor vergeet een krantenwijk of freelance bijverdienste op te geven, kan later alsnog tegen de lamp lopen omdat de gegevens vaak uiteindelijk toch bij de fiscus terechtkomen.

Verantwoordelijkheid

De Belastingdienst zegt in een reactie dat de aangifte de eigen verantwoordelijkheid van mensen blijft, al is hij vooraf ingevuld. "Als het fout gaat is het aan de inspecteur wat voor boete hij oplegt. Dat systeem verandert niet."