DEN HAAG - De Belastingdienst gaat de komende jaren nog meer gegevens van tevoren invullen op de aangifte inkomstenbelasting.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft daarover woensdag afspraken gemaakt met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Nu staan gegevens als naam, adres, woonplaats, loon of studiefinanciering en de WOZ-waarde van een koopwoning alvast ingevuld.

Volgend jaar komen daar ook de betaalde hypotheekrente en de ingehouden dividendbelasting bij. In 2013 vult de Belastingdienst ook het spaarsaldo en de waarde van de effectenportefeuille al vast in op het aangifteformulier.

Aanlevering

Weekers heeft de afgelopen tijd overleg gevoerd met de banken over de automatische aanlevering van dit soort gegevens. Met de vooringevulde informatie is het makkelijker om de aangifte snel en met minder fouten af te ronden.

De banken zien het voorinvullen als een belangrijke service aan hun klanten, zegt voorzitter Boele Staal van de NVB. ''Door de goede samenwerking tussen de banken en de Belastingdienst wordt dat vanaf volgend jaar mogelijk.”