DEN HAAG - Aardappelen zijn in een jaar tijd bijna 40 procent duurder geworden, terwijl ons voedsel gemiddeld maar 0,8 procent duurder werd.

''Brood is maar een kruimeltje duurder geworden, vlees en suiker zijn zelfs goedkoper geworden'', zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Volgens Vergeer besteedt de Nederlandse consument gemiddeld 0,2 procent van het budget aan aardappelen en aardappelproducten.

''Opmerkelijk is dat frites juist goedkoper zijn geworden'', aldus Vergeer. Frites waren in januari 6 procent goedkoper dan een jaar geleden. Het CBS meet maandelijks welke producten in een jaar tijd het meest in prijs zijn gestegen, of gedaald.

Oogsten

De prijs van aardappelen is opgelopen door slechte oogsten. ''De prijs in de winkel is flink gestegen.'' Als een zak aardappelen van 1 kilo een jaar geleden 2 euro kostte, is dat nu 2,78 euro rekende Vergeer voor.

Na aardappelen waren de prijzen van lpg, diesel, fietsen en benzine in januari het meest opgelopen op jaarbasis. ''Lpg, diesel en benzine valt te verklaren uit de gestegen olieprijs.''

Accijns

De stijging van diesel en benzine met respectievelijk 17,1 en 10,1 procent valt volgens Vergeer nog mee. ''Omdat de accijns niet zo hard is gestegen, dempt dat als het ware de prijsstijging aan de pomp.'' Lpg werd 20,9 procent duurder.

Fietsen tenslotte werden in een jaar tijd 11,3 procent duurder. ''Bij fietsen zien we een voortdurende prijsstijging.''