DEN HAAG - De Consumentenbond wil samen met consumenten een vuist maken tegen de hoge hypotheektarieven. De vereniging begint op haar website een handtekeningenactie om bij de banken en de politiek te eisen dat de tarieven omlaag gaan.

Dat heeft de Consumentenbond donderdag bekendgemaakt.

''Consumenten gaan gebukt onder een hypotheekrente die al meer dan twee jaar gemiddeld 1 procent te hoog is. Dit kost consumenten duizenden euro's per jaar'', aldus de bond.

Wie de petitie ondertekent, kan aangeven bij welke bank de hypotheek is afgesloten. ''Vinden we bij de banken geen gehoor, dan is het aan de politiek om in te grijpen'', zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Onrechtmatig

Volgens de bond betalen huizenbezitters met een hypotheek van 200.000 euro, circa 2000 euro bruto te veel per jaar. De vereniging vindt het onrechtmatig dat consumenten geen voordeel hebben, nu banken zelf goedkoper kunnen lenen.

''Onder andere door het gebrek aan concurrentie stellen de banken voor consumenten onredelijke hypotheektarieven vast'', aldus Combée.

VEH

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat bestaande hypotheekklanten niet ''dubbel gepakt'' mogen worden als ze hun hypotheekrente moeten verlengen.

Volgens de VEH zijn eigenwoningbezitters niet alleen ontevreden over de te hoge hypotheekmarges die banken berekenen, maar ook over het feit dat bestaande hypotheekklanten worden 'afgestraft' ten opzichte van nieuwe klanten door het berekenen van een extra hoge verlengingsrente.

Ook moet er een einde komen aan het ''last minute'' sturen van verlengingsvoorstellen voor een nieuwe rentevasteperiode, vindt VEH. Woningeigenaren hebben daardoor onvoldoende tijd om te zoeken naar gunstiger aanbiedingen en betalen als gevolg hiervan veel meer rente dan noodzakelijk.

De vereniging wil dat de 'Gedragscode Hypothecaire Financieringen' wordt opengebroken om aan deze ''onverkwikkelijke praktijken'' een einde te maken.

Kritiek

Consumentenorganisaties uiten al langere tijd kritiek op de dure hypotheektarieven in Nederland. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is vorig jaar een onderzoek gestart naar de hypotheekmarkt.