AMSTERDAM - Dit jaar zijn veel meer mensen van zorgverzekering veranderd dan in voorgaande jaren.

Bijna een miljoen mensen stapten over, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een eerste inventarisatie van brancheorganisaties Zorgverzekeraars Nederland.

Vooral internetverzekeringen zijn populair. De kosten daarvoor liggen soms tot tien procent lager. De grootste internetverzekering, AnderZorg van Menzis, zag het aantal verzekerden met de helft toenemen en telt nu bijna tweehonderd duizend verzekerden.

In totaal nam het aantal verzekerden bij Menzis toe met 1,1 procent tot 2,1 miljoen.

Overstappers

Het percentage overstappers tussen alle verzekeraars ligt tussen de vijf en zes procent. Dat is anderhalf keer zoveel als in voorgaande jaren. Directeur van Zorgverzekeraars Nederland Pieter Hasekamp spreekt in de krant van een trendbreuk. "Het is duidelijk dat er dit jaar bewust wordt gekozen."

Het grote aantal overstappers is volgens de krant geen verrassing. Voor het eerst sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 gingen verzekeraars sterk met hun prijs omhoog. De prijs voor de basisverzekering steeg gemiddeld met tien procent. Eerder werden polissen onder de kostprijs aangeboden om zo klanten te winnen.