AMSTERDAM - Talloze cv-ketels, geisers en gaskachels moeten de komende jaren worden aangepast. Dat komt doordat de samenstelling van het aardgas verandert, meldt NRC Handelsblad donderdag.

Wie de aanpassingen gaat betalen, is nog onduidelijk.

De kwaliteit van het aardgas staat volgens NRC op het punt ingrijpend te veranderen door groeiende import van gas uit het buitenland, onder meer uit Qatar.

Het geïmporteerde gas komt voorlopig alleen in een apart gasnetwerk terecht waarop industriële bedrijven zijn aangesloten.

Huishoudens

Over tien jaar komt het gas ook in het netwerk dat gas levert aan huishoudens en moeten alle cv-ketels, geisers en gaskachels zijn aangepast. De huidige ketels en kachels kunnen niet goed overweg met het nieuwe gas.

Doordat er pas op zijn vroegst over vijf jaar cv-ketels zijn die het nieuwe gas aankunnen, zullen veel ketels nadien moeten worden aangepast.

Bedrijfsleven

Ook het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de aanpassingen die moeten worden doorgevoerd om schade aan branders, gasmotoren en gasturbines te voorkomen. Gebeurt dat niet, dan loopt de schade in de tientallen miljoenen.

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes heeft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) opgeroepen snel actie te ondernemen.