AMSTERDAM – Oprichters en grootaandeelhouders hebben in 2010 meer dan honderd miljoen euro in hun eigen bedrijf gestoken. Eerdere jaren haalden de eigenaren juist geld uit hun onderneming, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.

De eigenaren investeerden vorig jaar in totaal 116 miljoen euro. In 2009 pompten ze 26 miljoen euro in hun ondernemingen. De Volkskrant baseert zich op de meldingen van aandelentransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De grootste geldschieter is Charlene de Carvalho-Heineken, met haar investering van 50 miljoen euro in Heineken Holding. De dochter van de overleden Alfred Heineken kondigde aan dat ze in 2011 twee keer zoveel wil investeren.

Op een gedeelde tweede plaats eindigen Alex Mulder van uitzendconcern USG People en Gerard Sanderink van ingenieursbureau Oranjewoud. Zij staken vorig jaar beide 17 miljoen euro in het bedrijf dat ze ooit oprichtten.

Versterken

Het geld werd vooral geïnvesteerd vanwege de overnames van de bedrijven. Zo kocht Heineken de Mexicaanse bierbrouwer Femsa en lijfde Oranjewoud bouwbedrijf Strukton in.

Door eigen aandelen te kopen, houden de eigenaren het belang in hun eigen onderneming op peil of versterken ze hun positie.