AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deelt twee bestuurlijke boetes uit aan SNS Bank van 30.000 euro per stuk.

De boetes zijn opgelegd vanwege beleggingen in buitenlandse fondsen die niet onder adequaat toezicht stonden, waaronder die van fraudeur Bernard Madoff.

Dat maakt de AFM vrijdag bekend. SNS heeft nagelaten nieuwe klanten te informeren over de “bijzondere aard en risico’s van die fondsen en te toetsen of de fondsen geschikt waren voor de klanten”.

Niet standaard

De boetes betreffen de periode van januari 2008 tot en met mei 2009. Beleggen in deze fondsen werd vanwege de aard en de risico’s niet standaard aangeboden.

De bank bood de dienstverlening alleen aan voorgeselecteerde klanten, die hun opdrachten dienden te geven via een apart ingerichte desk. Deze is inmiddels opgeheven.

Bovendien heeft SNS Bank volgens de financiële waakhond nagelaten zijn klanten te informeren over de beweeglijkheid van de prijs, de beperkte verhandelbaarheid en het riskante karakter van de beleggingen.

In beroep

SNS Bank, onderdeel van de financiële beursgenoteerde instelling SNS Reaal, gaat mogelijk in beroep tegen de boete.

Volgens SNS Bank ging het om een beperkte groep klanten die op advies van hun eigen financieel adviseur belegden in de niet-geregistreerde buitenlandse beleggingsfondsen.

Toch staakte SNS Bank de dienstverlening en legde begin december 2009 een voorstel neer tot tegemoetkoming bij gedupeerde klanten. Hierop is ongeveer 75 procent van hen ingegaan.

Derde boete

SNS Bank is ook een derde boete oplegd, van 5000 euro, die nog niet door de AFM openbaar is gemaakt. De grondslag van deze boete is nog niet definitief vastgesteld.

Bernard Madoff werd eind 2008 gearresteerd voor megazwendel. Beleggers wereldwijd gingen voor tientallen miljarden het schip door de piramidespel-constructie. In 2009 werd Madoff veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.