AMSTERDAM - Pensioenfondsen lijken weer langzaamaan uit het dal te klimmen. ABP voldoet weer aan de wettelijke minimumeisen van De Nederlandsche Bank. De dekkingsgraad is eind vorig jaar uitgekomen op 105 procent.

De dekkingsgraad, die aangeeft in welke mate een fonds kan voldoen aan de toekomstige verplichtingen, is met 11 procentpunt gestegen ten opzichte van het derde kwartaal.

PME

Ook het pensioenfonds van de metaalelektro PME zag zijn dekkingsgraad toenemen. Eind vorig jaar was de dekkingsgraad 96 procent, een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2010, toen de dekkingsgraad uitkwam op 94 procent.

De stijging is veroorzaakt door een daling van de pensioenverplichtingen. Dat was te danken aan de opgelopen rente in het vierde kwartaal. De rente waartegen de pensioenverplichtingen worden bepaald, steeg van 2,8 procent naar 3,4 procent.

Het fonds verloor met zijn beleggingen in het afgelopen kwartaal 3,2 procent. Dat werd veroorzaakt door een stevig verlies van 9,3 procent met obligaties.

De beleggingen in aandelen deden het beduidend beter. Daarmee behaalde PME een rendement van 9,2 procent.