MAASTRICHT - Hypotheekaanbieders Obvion en Woonfonds Hypotheken hebben de tarieven voor een aantal rentevaste hypotheken verhoogd. Dat hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Obvion heeft de rentestijging te maken met de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De aanbieder verhoogt het tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van twee en vijf jaar met 0,2 procentpunt.

Voor hypotheken met een rentevaste periode van zes tot en met dertig jaar gaat het om een stijging van 0,1 procentpunt. Het tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt daarmee uit op 5,1 procent.

Bij Woonfonds Hypotheken gaat het tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van vier jaar met 0,1 procentpunt omhoog, terwijl die van hypotheken met een periode van vijf jaar met 0,05 procentpunt stijgen.

SNS Bank verhoogde eerder deze maand de hypotheekrente. Nationale Nederlanden deed dat in december al.

Historisch laag

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is de hypotheekrente nog altijd historisch laag. ''Maar dat betekent niet dat een verhoging van de rente kan leiden tot problemen op de woningmarkt'', zei een woordvoerder.

''Banken hanteren namelijk steeds strengere regels bij het verstrekken van hypotheken. En hoe hoger de hypotkeekrente, hoe hoger de kosten. Dat betekent dat sommige mensen niet in aanmerking komen voor een lening.''

Double-dip

De Vereniging voor bouwontwikkelaars en ondernemers (NVB) meldde maandag nog dat de Nederlandse woningbouw te maken krijgt met een 'double-dip'. De woningproductie zal in 2013 onder de 50.000 huizen zakken.

''De groei van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen loopt vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar terug. Dat zal ook dit jaar het geval zijn'', zei NVB-directeur Nico Rietdijk. Volgens de NVB heeft dat onder meer te maken met de stijging van de hypotheekrente.