
Wilders gaat rechtbank toespreken in zaak 'minder Marokkanen'
Dat twittert Wilders maandag tijdens het proces wegens zijn uitspraak.
Wilders zal woensdag gebruik maken van zijn recht op het laatste woord in het proces. Hij denkt daarover een half uur tot een uur nodig te hebben, zo liet zijn raadsman Geert-Jan Knoops maandag in het Justititeel Complex Schiphol in Badhoevedorp weten.
Wilders zei eerder zelf niet aanwezig te zijn bij de zittingen in het proces. De politicus, die zijn verklaring de titel 'Niemand zal mij het zwijgen opleggen' heeft gegeven, stelt dat het proces een zaak is tegen de vrijheid van meningsuiting.
"Nederland heeft een mega-Marokkanen-probleem en ik heb dan ook niets verkeerd gezegd. Als daarover spreken strafbaar is, dan is Nederland niet vrij, maar een dictatuur. Ik vind dat het in de Kamer moet worden besproken en niet in de rechtbank. Daarom zal ik niet aanwezig zijn", zei Wilders eerder.
'Vrijspraak'
Knoops heeft maandag tegenover de rechtbank gezegd dat in zijn ogen ''een harde vrijspraak een gegeven is'' in het proces. Voor een veroordeling wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie bestaat volgens hem geen grond.
Met zijn gewraakte uitlatingen heeft Wilders volgens Knoops de nationaliteit bedoeld en niet het ras of andere kenmerkende eigenschappen zoals huidskleur, taal of religie. Daarom is geen sprake van discriminatie wegens ras. Marokkanen vormen geen ras, aldus Knoops. Berbers kunnen bijvoorbeeld wel zo worden gezien.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moeten Marokkanen wel als een ras worden beschouwd. Knoops meent dat het OM de begrippen 'nationaliteit' en 'nationale afkomst' ten onrechte door elkaar haalt.

Het proces tegen Wilders
Fragmenten
In het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp liet Knoops fragmenten zien van tv-programma's waarin aandacht werd besteed aan criminele Marokkaanse jongeren. Daarin werd de bevolkingsgroep bij naam en toenaam genoemd. ''Het probleem is door de heer Wilders benoemd, maar bestaat al 25 jaar.''
Volgens Knoops zou Wilders tot dezelfde conclusie zijn gekomen ''als het om Zweden of Canadezen was gegaan''.
Wilders heeft kritiek gehad op Marokkanen, zoals PvdA-politici als Diederik Samsom en Hans Spekman dat eveneens hebben gedaan. In die gevallen werd die kritiek op Marokkaanse jongeren toegelaten. ''Het OM spreekt met twee tongen'', zei de raadsman. Bij de uitlatingen van Samsom en Spekman is destijds rekening gehouden met de context waarin uitlatingen zijn gedaan. Daar is nu ten onrechte aan voorbij gegaan, vindt Knoops.
In zijn pleidooi verwees hij ook naar een strafzaak tegen de imam El Moumni, die in 2002 werd vrijgesproken wegens de belediging van homoseksuelen. Volgens het hof in Den Haag beriep de imam zich destijds op de koran en de woorden van de profeet Mohammed.
Volgens de strafpleiter zijn de woorden van Wilders in lijn met het PVV-partijprogramma. ''Als een imam zich kan beroepen op de koran en de context vrij ruim wordt uitgelegd'', aldus Knoops, ''dan is het fair om in de zaak-Wilders ook te kijken naar de partijstandpunten van de PVV.''
Boete
Het OM eiste vorige week 5.000 euro boete tegen Wilders wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Knoops zal de rechtbank vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging vragen, zo kondigde hij aan. Wilders noemde de eis "waanzinnig". "De vrijheid van meningsuiting staat op het spel".