Geert Wilders spreekt van een "waanzinnige eis'' van het Openbaar Ministerie (OM) in het proces tegen hem. "De vrijheid van meningsuiting staat op het spel'', zegt de PVV-leider donderdag. 

"Het spreken over een van de grootste problemen van ons land is vanaf nu volgens de elite dus strafbaar', stelt Wilders. En Marokkanen zijn ineens een ras, dus als je wat over Marokkanen zegt ben je vanaf nu een racist'', aldus Wilders, die stelt dat het proces alleen is bedoeld om hem de mond te snoeren.

Volgens de politicus is het zijn plicht om problemen te benoemen en is wegkijken en zwijgen geen optie. "Ik moet kunnen zeggen waar het op staat. De kop in het zand steken is laf'', aldus Wilders. Volgens hem worden problemen alleen maar groter als je over problemen moet zwijgen. 

"Dan wordt Nederland een dictatuur van bange en laffe politici. Ik zal dat nooit accepteren. Ik zal blijven vechten voor een vrij en veilig Nederland. Daarom bedreigen islamitische terroristen mij al twaalf jaar lang met de dood. En die terroristen staan vandaag te juichen", aldus Wilders. 

Het OM eiste donderdag 5.000 euro boete wegens de 'minder-Marokkanen'-uitspraken die Wilders in 2014 deed.