Hoogleraar strafrecht Theo de Roos denkt dat het Openbaar Ministerie PVV-leider Geert Wilders gaat vervolgen voor haatzaaien.

"Eerder riep hij natuurlijk ook van alles over de islam en moskeeën, maar dat zijn instituties", zei De Roos zondag in het tv-programma Buitenhof. "Nu is de kans groot dat Wilders wordt vervolgd."

De aangifte van PVV-Kamerlid Fleur Agema tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen, geeft De Roos minder kans. 

"Daar is ook geen ophef over ontstaan", zei De Roos. "Het OM moet eigenlijk wel wat doen met de onvrede in de samenleving over de uitspraken van Wilders."

Verkiezingsavond

Wilders zei in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart dat hij 'minder Marokkanen' wilde. Op de verkiezingsavond liet hij een Haags café hetzelfde scanderen.

Dit leidde tot veel ophef. In de nasleep daarvan deden meer dan vijfduizend mensen aangifte tegen de PVV-leider.

In reactie op de vele aangiften riep Wilders op aangifte te doen tegen Samsom en Spekman, die in het verleden in interviews denigrerend zouden hebben gesproken over Marokkaanse probleemjongeren. Onder de PVV'ers die aangifte deden waren Kamerlid Fleur Agema en Europees lijsttrekker Marcel de Graaff.