Geert Wilders’ uitspraken zijn gevaarlijk, maar winnen zal hij niet. Dat zegt de ambassadeur van Marokko Abdelouahab Bellouki woensdagochtend in een interview met regionale kranten van de Persdienst.

Bellouki reageert daarmee op de zogenoemde Marokkanen-uitspraak van de politicus. "Ik ben er hartgrondig van overtuigd dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders verstandig is", aldus de ambassadeur.

Zelf bewaart Bellouki het liefst de rust. ''Als diplomaat moet ik een steun zijn voor mijn landgenoten en je kunt als diplomaat beter denken en betere beslissingen nemen als je kalm blijft."

"Dat is soms niet eenvoudig, maar ik mag me niet laten provoceren. Niet door de meneer wiens naam ik liever niet uitspreek, niet door de gebeurtenissen waar men ook in Marokko ontzettend kwaad over is."

Beneden niveau

Bellouki vindt vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog beneden zijn niveau. Een ''geschiedkundige vergelijking" met Ruanda vindt hij meer voor de hand liggen.

''De slachting daar is begonnen met statements, met uitlatingen waardoor mensen tegen elkaar zijn opgezet. Begrijp me goed, ik zeg dus niet dat de man wiens naam ik liever niet uitspreek een slachting onder Marokkanen wil. Ik wil alleen zeggen hoe gevaarlijk het kan zijn als je bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet."

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier