PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft forse kritiek op de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), omdat die zich in het debat over Geert Wilders 'niet onafhankelijk' zou hebben opgesteld. 

"Hij voerde het woord op een haatbijeenkomst, gericht tegen een politieke partij", schrijft Bosma dinsdag in een open brief in Het Parool.

Van der Laan sprak zaterdag op een antiracismedemonstratie in Amsterdam, waar ook een jihadvlag was te zien. "Van der Laan vindt dat prima. Dat gebeurt allemaal op een steenworp afstand van twee synagogen", schrijft Bosma.

Ook uit hij kritiek op Mohammed Rabbae, die voorafgaand aan Van der Laan sprak. Die zou vroeger als duolijsttrekker van Groenlinks hebben verklaard homoseksualiteit nooit te zullen aanvaarden.

"Van der Laan heeft niet de behoefte de burgemeester te zijn van alle Amsterdammers", stelt Bosma. "Hij kiest partij voor de radicale islam en de Israël-vernietigers."

Spandoek

Het toppunt van smakeloosheid tijdens de demonstratie was volgens Bosma het spandoek met de tekst: Wilders, hond van Israël. "Een mooi eerbetoon aan onze tachtigduizend vermoorde joodse stadsgenoten die misschien nog hadden geleefd als de staat Israël er tien jaar eerder was geweest", schrijft hij.

PvdA-burgemeesters kijken normaal meestal de andere kant op bij geluiden uit eigen kring, stelt Bosma. "Als Diederik Samsom de straatcoach uithangt en vaststelt dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' hebben op overlast, kan dat niet boeien."

Kinderen

Bosma heeft ook kritiek op PvdA'ers als Hans Spekman, Job Cohen en Rob Oudkerk. "Als linkse politici voor hun eigen kinderen minder Marokkanen willen en dus hun kroost verhuizen naar een witte school, klinkt geen protest."

Tot slot stelt Bosma dat de verontwaardiging van Van der Laan niet oprecht is, maar gedreven wordt door de wil een groep Amsterdammers, namelijk PVV-kiezers, aan te vallen. Zo zet hij een bevolkingsgroep weg. "Onze stad is diep gezonken. Wat kan ons nog redden?", aldus Bosma.

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier