Zeker 250 mensen zijn dinsdagochtend met de burgemeester en wethouders van Nijmegen mee naar het politiebureau gelopen om aangifte te doen tegen PVV-leider Geert Wilders.

Hij liep met de zes Nijmeegse wethouders aan de kop van een grote stoet, waarin veel mensen van Marokkaanse afkomst liepen.

Het college van burgemeester en wethouders had al aangekondigd aangifte te zullen doen en riep mensen op zich daar bij aan te sluiten. Onder de aanwezigen waren ook veel raadsleden en de rector magnificus en enkele andere bestuurders van de Radboud Universiteit Nijmegen.

''Er zijn momenten in je leven dat je niet weg kunt kijken. Zo kan het niet, Geert Wilders'', sprak Bruls de menigte toe. Hij werd met luid applaus ontvangen.

''Het is niet waar dat we problemen in de samenleving niet benoemen. Problemen worden met zachte en harde hand aangepakt. Maar je moet binnen elke groep wel onderscheid maken.''

Vijfhonderd

Uiteindelijk hebben ruim vijfhonderd mensen dinsdag in Nijmegen aangifte gedaan tegen Wilders. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

De aangiftes worden gebundeld en gezamenlijk naar het Openbaar Ministerie in Den Haag gestuurd, aldus de woordvoerder. 

Hoeveel aangiftes er inmiddels binnen zijn bij justitie, wil een woordvoerder niet zeggen. Pas als 'alle' aangiftes binnen zijn, komt het OM met cijfers. Donderdag stond de teller op ruim honderd, vrijdag liet justitie weten dat er nog altijd veel aangiftes binnenstroomden. Naar schatting loopt het aantal inmiddels op tot boven de duizend. 

Signaal

Het Nijmeegse college riep het Openbaar Ministerie op om ''iets met de vele aangiften tegen Wilders in het hele land te gaan doen''. ''De Marokkaanse gemeenschap heeft dat signaal nodig.''

De jongerenafdeling van de VVD in het Rijk van Nijmegen vindt de uitspraken van Wilders ''walgelijk en verwerpelijk'', maar heeft afstand genomen van de actie van het gemeentebestuur.

De JOVD vindt dat burgemeester en wethouders misbruik hebben gemaakt van het middel om aangifte te doen. Bovendien zou het college de vrijheid van meningsuiting moeten respecteren en zich ervan bewust moeten zijn dat veel Nijmegenaren helemaal niet achter zo'n aangifte staan.

Heeft u foto's van deze gebeurtenis? Upload ze op NUfoto

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier