Overzicht: vertrokken PVV'ers
En ook eerder verlieten PVV'ers de partij, een overzicht:
April 2014: Europarlementariër Lucas Hartong heeft zich teruggetrokken van de PVV-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, omdat hij niet wil samenwerken met 'foute figuren' van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.
Stephan Jansen, de rechterhand van Geert Wilders, stapt op als Statenlid. Jansen was sinds 2006 actief voor de PVV en sinds 2011 Statenlid van Zuid-Holland én persoonlijk beleidsmedewerker van Geert Wilders in de Tweede Kamer. Ook hij noemt als reden de uitspraken van Wilders "de druppel".
Later op de dag wordt bekend dat ook John van Assendelft is opgestapt uit de Provinciale Staten van Zuid-Holland.
Maart 2014: Tweede Kamerlid Roland van Vliet houdt het voor gezien vanwege de uitspraken van Wilders over "minder Marokkanen". Hij ervaart de huidige PVV-lijn als ''een glijdende schaal''. Van Vliet gaat verder als zelfstandig Kamerlid.
Tweede Kamerlid Joram van Klaveren en PVV-leider in het Europees Parlement Laurence Stassen geven een dag later te kennen zich ook niet meer te kunnen verenigen met de uitlatingen van Wilders.
Twee leden van de Provinciale Statenfractie in Friesland keren de partij eveneens de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman.
Van der Galiën en Buisman kunnen zich niet meer vinden in "het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen".
Acht van de negen PVV'ers in de gemeenteraad van Almere en vier van de zes PVV-fractieleden in de Provinciale Staten van Flevoland dreigen de partij te verlaten. Zij geven Geert Wilders nog wel een kans om afstand te nemen van zijn afspraken over Marokkanen. Alleen het Statenlid Gerben Laagland breekt met de PVV.
Lid van de Haagse fractie Chris van der Helm neemt ook afscheid van de partij.
Op 24 maart besluit Statenlid Henk Scherer ontslag te nemen als lid van Provinciale Staten namens de PVV in Utrecht. Hij zegt "uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid" tot zijn besluit te zijn gekomen. Statenlid Daniël ter Haar van de PVV in Gelderland volgt op dezelfde dag het besluit van Scherer.
Oktober 2013: Louis Bontes wordt uit de PVV-fractie gezet. Hij zegt een organisatorisch conflict te hebben. Maar volgens Wilders was er een vertrouwensbreuk ontstaan na de kritiek die Bontes had geuit. Hij wilde meer democratie, kon zich niet vinden in de financiële gang van zaken binnen de partij en zei onder meer dat Wilders als een 'dictator' zou handelen en dat fractieleden 'lakeien' zouden zijn.
Juli 2012: Jhim van Bemmel stapt uit de fractie nadat hij te horen had gekregen dat hij niet of niet hoog genoeg op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat.
Juli 2012: Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven verlaten de fractie. Ze voelen zich in de steek gelaten door Wilders en geven fors af op de partijleider, die volgens Kortenoeven een politbureau om zich heen heeft verzameld van een klein groepje getrouwen.
Maart 2012: Hero Brinkman voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen om meer democratie te brengen binnen de PVV en stapt uit de fractie. Ook in de provincie scheidt Brinkman zich af.
November 2010: James Sharpe wil niet verder als parlementariër nadat hij in opspraak was geraakt toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 en 2010 in Hongarije was bestraft voor het misleiden van klanten met sms-berichten.