Politie maakt formulier aangifte tegen Wilders

Voor mensen die op het politiebureau aangifte willen doen tegen Geert Wilders heeft de politie vanaf vrijdag een speciaal aangifteformulier gemaakt. Hierop zijn een aantal vragen al ingevuld.

Het standaardformulier moet zorgen dat het doen van aangifte minder tijd in beslag neemt. ''Dat is makkelijk voor de burgers en de medewerkers", zegt een woordvoerder van de landelijke politie.

Vragen die al zijn ingevuld gaan bijvoorbeeld over de tenlastelegging en de uitspraken van Wilders die discriminerend zouden zijn. De werkdruk voor politieagenten moet hierdoor afnemen.

Agenten die de aangiften moeten optekenen, hoeven echter niet helemaal niets meer te doen. ''Dat kan niet, omdat niet alle verhalen precies hetzelfde zijn", aldus de woordvoerder. ''Je moet het zien als een link naar een standaardformulier dat moet worden aangevuld."

Ook voor mensen die via de website van de politie een melding willen maken, is er nog steeds werk aan de winkel. Het standaardformulier wordt alleen gebruikt bij aangiften op het politiebureau.

Wildersformulier

Reden voor het 'Wildersformulier' zijn de vele aangiften die binnenkomen wegens discriminatie. Donderdag werd al meer dan honderd keer aangifte gedaan.

Inmiddels komen er zo veel binnen dat het Openbaar Ministerie geen overzicht kan geven over heel Nederland. De officiële telling blijft voorlopig daarom staan op honderd aangiften.

Lees meer over:

Woorden niet terug

Woorden niet terug
Een paar dagen zijn de 'minder-Marokkanen'-uitspraak laat Wilders tijdens een persbijeenkomst weten geen van zijn woorden terug te nemen.

Vervolging Wilders

Vervolging Wilders
Het OM maakt in december bekend Wilders te gaan vervolgen wegens discriminatie.

Vertrokken PVV'ers

Vertrokken PVV'ers
De onrust om Wilders' uitspraken leidt tot het vertrek van een groot aantal PVV'ers.
Tip de redactie