Officieel staat de Russische politicus Alexei Navalny voor de rechter vanwege het schenden van meldingsplicht, maar het proces is politiek gemotiveerd. De populaire oppositieleider wordt gezien als de enige bedreiging voor president Poetin, die al meer dan twintig jaar aan de macht is in Rusland.

Waarom je de naam Navalny vaker hebt gehoord: Hij werd vorig jaar vergiftigd met het Russische zenuwgif novichok. Navalny werd behandeld in Duitsland, maar keerde begin januari terug en werd toen meteen gearresteerd. De afgelopen dagen gaan duizenden Russen de straat op om zijn vrijlating te eisen en te protesteren tegen corruptie.

Zo is Navalny bekend geworden: Hij staat te boek als de grootste tegenstander van Poetin. In 2011 werd hij opgepakt bij wat toen het grootste protest was tegen de president sinds hij in 1999 aan de macht kwam. Daarna bleef hij kritiek uiten op Poetin, organiseerde hij protesten en werd hij vaker opgepakt. Hij zat nooit lang vast, maar vanwege zijn strafblad mocht Navalny niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2018.

De oppositieleider is vaker bedreigd en aangevallen:

  • Meerdere keren op straat door aanhangers van de Russische regering.
  • Drie jaar geleden liep hij oogletsel op, toen een onbekende man ontsmettingsmiddel in zijn gezicht gooide.
  • Vorig jaar kreeg Navalny in de gevangenis ernstige zwellingen in zijn gezicht en rode huiduitslag. Zijn persoonlijke arts sprak van een mogelijke vergiftiging.

Wat Navalny bijzonder maakt: Hij is zeer actief op sociale media en heeft veel jonge aanhangers. Twee dagen na zijn arrestatie publiceerde medewerkers van Navalny een video over een vermeend privépaleis van Poetin. Die werd honderden miljoenen keren bekeken.

Waar de zaak officieel over gaat:

  • Omdat hij in Duitsland herstelde van de gevolgen van de zenuwgifaanval zou hij de meldplicht verbonden aan een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar hebben geschonden.
  • Die kreeg hij in 2014 opgelegd, wegens oplichting van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens was dat onterecht.
  • Navalny zou daarnaast giften aan zijn anticorruptiefonds verduisteren.
  • Ook lopen er twee smaadzaken tegen hem en hangt de oppositieleider een andere voorwaardelijke celstraf boven het hoofd, die hij kreeg wegens fraude rond een staatsbosbedrijf. Volgens het Europees Hof is daarvoor geen bewijs.

Wat mensenrechtenorganisaties zeggen: Navalny wordt een echte bedreiging voor Poetin. De grip van het Kremlin is verzwakt vanwege de coronacrisis en de slechte staat van de economie. Mogelijk zal worden geprobeerd de oppositieleider dit keer langer vast te zetten.

Wat je ook moet weten over Navalny: Hij staat bekend als een nationalistische politicus, die in het verleden controversiële uitspraken deed over immigranten, moslims en etnische groepen binnen Rusland en banden onderhoudt met radicaal-rechtse organisaties. Veel liberale Russen zeggen hem desondanks te steunen, omdat zijn strijd voor democratisering de prioriteit heeft.

We zijn benieuwd naar wat je van de vorm van dit artikel vindt. Geef via de link hieronder je mening en help ons NU.nl te verbeteren.