Meest gedupeerde Groningers niet geholpen met kabinetsplan schadeafhandeling
Het gaat om de maatregel om aardbevingsschades onder de 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder onderzoek te doen naar de oorzaak van de schade. Het is één van de vijftig maatregelen die het kabinet wil nemen als reactie op het snoeiharde enquêterapport naar de gaswinning.
Het IMG is "voorzichtig positief" over het pakket maatregelen, maar bestuursvoorzitter Henk Korvinus maakt zich ook zorgen. "De realiteit is dat sommige maatregelen in de huidige vorm leiden tot nieuwe ongewenste verschillen, hogere uitvoeringskosten en in sommige gevallen niet het beoogde doel bereiken."
Zo zal de belangrijkste maatregel juist de gedupeerden met de grootste en complexe schades amper helpen, omdat de kosten van hun schade vaak boven de 40.000 euro uitkomen. Deze mensen wonen over het algemeen in de kern van het aardbevingsgebied. "Zij worden nog steeds geconfronteerd met onderzoeken naar de schadeoorzaak. Iets dat veel impact heeft op mensen en tot de nodige discussies leidt, met alle gevolgen van dien."
Eerdere gevallen kregen veel minder dan 40.000 euro
De aanvragen van veel huis- of pandeigenaren met grote schades zijn bovendien al afgehandeld. In veel van deze oude gevallen is "(veel) minder toegekend" dan de 40.000 euro die nu wordt voorgesteld. De maatregel met terugwerkende kracht in laten gaan, kan de kosten flink doen oplopen. Daardoor zijn degenen van wie de schade al is afgehandeld "dus slechter af" dan mensen die een nieuwe aanvraag doen.
Dat zou een "onacceptabele uitkomst" zijn, schrijft het IMG in de brief gericht aan premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Daarnaast leidt de maatregel tot hogere uitvoeringskosten. De grens van 40.000 euro zit volgens het schadeloket bovendien het oplossen van complexe situaties in de weg, "zoals bij monumentale panden, agrarische bedrijven, kerken en woningen waar al jarenlang steeds nieuwe schade ontstaat".

NUjij: Uitgelichte reacties