
Groningen opgeschrikt door aardbeving met magnitude van 3.4
Veel mensen in een groot gebied hebben de beving gevoeld. De regionale omroep RTV Noord ontving meer dan honderd meldingen over de aardbeving, die om 5.49 uur plaatsvond.
Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI bij Westerwijtwerd, een dorp in het noorden van de provincie. De plaats ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
'Het hele huis schudt en kraakt'
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft het woensdagmorgen druk met het opnemen van schademeldingen. Er is echter nog geen duidelijkheid over het aantal nieuwe schademeldingen.
"Pas in de loop van de ochtend wordt duidelijk hoeveel meldingen we al hebben binnengekregen. Het gaat soms ook om vragen, in plaats van meldingen. Daarnaast zijn de telefoonlijnen pas open sinds 8.00 uur", aldus de woordvoerder.
Op sociale media lieten veel mensen in de provincie Groningen weten dat ze waren geschrokken, maar niemand rept over schade. "Hele bed trilde, iedereen wakker", meldde iemand. Een ander zei: "Hele huis schudt en kraakt." Ook laten mensen op Twitter weten dat ze de beving in de stad Groningen hebben gevoeld.
Premier Mark Rutte noemt de aardbeving "verschrikkelijk". "Ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft", zei hij in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is die inmiddels "veranderd in een nachtmerrie".
Zwaarste beving sinds januari 2018
De Groningse bodem was al een paar dagen onrustig. Sinds zaterdag werden er meerdere kleine bevingen gemeten. De aardbevingen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie.
In januari vorig jaar vond een aardbeving plaats in het Groningse Zeerijp. Die had eveneens een magnitude van 3.4. Het ging om de zwaarste beving in Groningen in vijf jaar tijd. Er werden toen duizenden schademeldingen ingediend.
De beving in Zeerijp had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de dag erna weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet de gaswinning tot 2030 in stappen te gaan afbouwen naar nul.

Een inwoonster van Westerwijtwerd toont de schade die door de aardbeving is ontstaan. (Foto: ANP)
Oproep
Oproep
Woensdag debat in de Tweede Kamer
In maart werd een parlementaire enquête over de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de risico's van de gaswinning aangekondigd. Woensdagmiddag staat er in de Tweede Kamer een debat met minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) over de gaswinning gepland.
Volgens het KNMI zijn er dit jaar tot nu toe zes aardbevingen met een magnitude van 1.5 of hoger geregistreerd in het Groningenveld. In 2018 waren dat er in totaal vijftien.
Een grote beving in 2012 in Huizinge is de zwaarste aardbeving die ooit in Groningen is gemeten. Die had een magnitude van 3.6.
NUjij: Uitgelichte reacties