De Tweede Kamer heeft donderdag geschokt gereageerd, omdat de Staat meer moet bijdragen aan het compenseren van oude gevallen van schade door aardbevingen in Groningen.

In een marathondebat over het beëindigen van de gaswinning meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dat deze zesduizend gevallen onderdeel zijn van een nieuw akkoord met de NAM en haar aandeelhouders Shell en ExxonMobil.

Regeringspartijen CDA en D66 toonden zich verbolgen. Agnes Mulder (CDA) zei "toch wel redelijk in shock" te zijn. Ze deed een dringend moreel appel op de bedrijven om helderheid te verschaffen. De concerns weten zelf ook dat ze deel hebben aan die zesduizend schadegevallen, zei Mulder.

"Het hoge woord is eruit", zei Sandra Beckerman van oppositiepartij SP over de woorden van Wiebes. "Ik vind het heel pijnlijk." Henk Nijboer van oppositiepartij PvdA sprak over een "heel lelijke aap uit de mouw". Nijboer: "Hier wreekt zich dat de minister zijn gang ging zonder instemming van het parlement vooraf. Een financieel en moreel onbegrijpelijk akkoord."

Dit is waarom de gaswinning in Groningen wordt verlaagd
Dit is waarom de gaswinning in Groningen wordt verlaagd

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!