Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dringt er bij minister Eric Wiebes (Economische Zaken) op aan om zo snel mogelijk de versterkingsoperatie voor risicovolle woningen in Groningen te hervatten. Ruim vijfduizend panden voldoen niet aan de veiligheidsnorm.

  • Minister Wiebes legde deel versterkingsoperatie eerder stil
  • SodM dringt nu aan op hervatting en versnelling van versterken woningen
  • Vijfduizend woningen onveilig volgens de toezichthouder
  • NCG Hans Alders stapte eerder op uit onvrede over stilleggen versterken

Daarom moeten deze panden "per direct in aanmerking komen voor versterking", aldus de toezichthouder.

De minister heeft het versterken van bijna zestienhonderd woningen in de aardbevingsregio tijdelijk stilgelegd, omdat hij wil wachten op meer informatie. Wiebes denkt dat de afname van de gaswinning mogelijk ervoor zorgt dat deze huizen niet versterkt hoeven te worden. 

Dit is niet terecht, luidt het advies van de toezichthouder. Bij ruim 10 procent van de huizen waarbij de versterkingsoperatie nu is stilgelegd, is het pas na 2023 veiliger om in te wonen. Daarnaast zijn er nog negentienhonderd woningen die, zonder versterking, binnen korte tijd niet aan de veiligheidsnorm voldoen.

De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, stapte eerder op uit onvrede over het stilleggen van de versterkingsoperatie. Hij noemde dit onveilig en kon de gewijzigde plannen niet meer "verkopen" aan de bewoners van de aardbevingsregio. 

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
67
Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

Kans aardbevingen

Wiebes heeft eerder dit jaar bekendgemaakt dat de gaswinning stapsgewijs afgebouwd zal worden en voor 2030 helemaal stilgelegd moet zijn. Volgens het SodM heeft dit tot gevolg dat de kans op een aardbeving vanaf 2020 al halveert, en na 2023 zelfs nog verder afneemt.

Hierdoor hoeven minder huizen versterkt te worden dan eerder gedacht werd. "Het is veiliger geworden", aldus Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het SodM. 

Tempo

Ondanks dit noemt Kockelkoren wel dat tempo maken in het verlagen van de gaswinning van belang is. Het advies aan Wiebes luidt dat er "fiscale maatregelen" ingesteld kunnen worden die grootverbruikers als bedrijven stimuleren om van het Groningse gas af te stappen. Het SodM noemt zelfs het verbieden van het gebruik van het gas uit de regio voor deze bedrijven. 

Ondanks dat het veiliger wordt, blijft de kans op zware aardbevingen nog steeds bestaan. Er is, ondanks dat er veel onderzoek gedaan wordt, niet veel bekend over de Groningse bodem en wat de gaswinning ermee doet. 

De gaswinning in Groningen veroorzaakt geregeld aardbevingen. Deze bevingen hebben op hun beurt weer schade aan de huizen als gevolg.