De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen wil schademeldingen tot 10.000 euro in een vereenvoudigde procedure afhandelen.

Het gaat om circa 80 procent van de huidige schademeldingen rond gaswinning in Groningen en gasopslag in Norg.

Begin mei verwacht de commissie de eerste besluiten over schadevergoeding. Het streven is om binnen enkele weken een besluit te nemen wanneer iemand aan de beurt is en onder de vereenvoudigde procedure valt. In deze gevallen werken experts volgens een gestandaardiseerd proces, waardoor het sneller kan.

"Komende tijd moet uit de praktijk blijken of dat lukt", stelt de commissie. Vooralsnog lijkt het zeker enkele maanden te duren voordat iedereen aan de beurt is.

Schademeldingen

Schades boven 10.000 euro worden volgens de reguliere procedure opgepakt. Omdat de schades daar qua hoogte en oorzaak complexer zijn, kan het zes maanden duren voordat experts eruit zijn.

Sinds de opening kreeg het schadeloket duizend nieuwe meldingen. Daarnaast zijn ook ruim 11.500 meldingen overgenomen van de voorloper, het Centrum Veilig Wonen.

Nieuw

De nieuwe Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen is in maart geopend als nieuw schadeloket voor schademeldingen. Een woordvoerder liet eerder aan NU.nl weten dat ze op dit moment nog "ervaring opdoen" en aan het "leren zijn", omdat ze kort geleden zijn begonnen.