Een aardbeving met een magnitude van 2,8 heeft vrijdagavond plaatsgevonden bij het plaatsje 't Zandt, in de provincie Groningen. Het epicentrum lag zo'n 5 kilometer verderop, bij het dorpje Garsthuizen.

Dat meldt de seismologische dienst van het KNMI.

De beving vond plaats rond 23.30 uur, op een diepte van zo'n 3 kilometer. Bij RTV Noord zijn tientallen meldingen binnengekomen van bewoners die de beving hebben gevoeld.

In januari van dit jaar vond nabij de plaats Zeerijp de zwaarste beving sinds 2012 plaats. Deze had een magnitude van 3,4. Uiteindelijk kwamen er duizenden schademeldingen binnen bij het Centrum Veilig Wonen.

Gaswinning

Het kabinet nam vorige maand het besluit dat in 2033 de gaswinning in Groningen moet zijn afgebouwd naar nul. Volgens het kabinet zijn de "gevolgen van de gaswinning maatschappelijk niet langer aanvaardbaar".

De Nederlandse gasproductie is op dit moment 21,6 miljard kuub per jaar. Uiterlijk in 2022 zou dit onder 12 miljard kuub per jaar moeten liggen. Daarna moet de gaswinning naar nul.

Het kabinet kondigde echter ook aan dat de NAM bij Pieterzijl, zo'n 50 kilometer van 't Zandt, gas mag gaan winnen door te fracken, een omstreden methode waarbij water en chemicaliën in de bodem worden gespoten. Inwoners van Pieterzijl hebben voor zaterdagochtend een protest gepland tegen dit besluit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!