De NAM heeft vorig jaar een lagere winst geboekt dan in 2016. De resultaten van het zogenoemde Groningenveld staan onder druk.

In 2017 draaide de NAM 497 miljoen euro winst, blijkt donderdag uit de jaarrekening van het bedrijf. Een jaar eerder ging nog een bedrag van 526 miljoen euro in de boeken.

Ook de omzet is vorig jaar lager uitgevallen. Die daalde van 3,5 miljard euro in 2016 naar 3,4 miljard euro in 2017.

Wel profiteerde het bedrijf van de betere resultaten van kleinere gas- en olievelden op land en zee. Daarnaast had het bedrijf te maken met eenmalige baten zoals de verkoop van een pijpleiding en een fiscale meevaller.

Verder is het personeelsbestand van de NAM vorig jaar verder geslonken. Eind 2017 werkten er 1.482 mensen tegen 1.598 medewerkers een jaar eerder.

Groningen

Het bedrijf voelt de productiebeperkingen in Groningen en de hogere kosten voor de afwikkeling van de aardbevingsschade. Het bedrijf had eind 2017 een voorziening van 874 miljoen euro voor het vergoeden van schade.

"Door de recente aankondiging van de minister van Economische Zaken en Klimaat ten aanzien van de verdere afbouw van de productie in Groningen komen de resultaten verder onder druk te staan", verwacht de NAM.

Onlangs is aangekondigd dat de gaskraan in Groningen sneller wordt dichtgedraaid. Dit zal volgens de NAM "een significante impact" hebben op de winstgevendheid van de onderneming.

Aanpassingen

Daarom is het bedrijf naar eigen zeggen genoodzaakt om "verdere aanpassingen" door te voeren in de bedrijfsvoering. Zo heeft de NAM eerder bijvoorbeeld besloten geen dividend uit te keren.

Verder zegt het bedrijf mogelijkheden te verkennen om in de toekomst inkomsten uit nieuwe energieprojecten te halen. Daarbij zal het bedrijf voortbouwen op bestaande activiteiten.

De NAM is in handen van Shell en ExxonMobil.