Het kabinet wil dat de gaswinning in Groningen het komend decennium helemaal wordt stopgezet en is hier maatregelen voor aan het nemen. Dit gaat stapsgewijs, laat premier Mark Rutte donderdag weten.

De Nederlandse gasproductie is op dit moment 21,6 miljard kuub per jaar. Uiterlijk in 2022 zou dit onder 12 miljard kuub per jaar moeten liggen. In "het komend decennium" moet de gaswinning naar nul.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde in februari om de gaswinning terug te brengen naar die 12 miljard per jaar. Zo zou de kans op (zware) aardbevingen in de provincie lager komen te liggen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) toen liet vrijwel direct weten dit advies te willen opvolgen. 

"Maar zelfs op een niveau van 12 miljard kuub is het niet veilig", zegt de minister. "Dan kun je nog steeds niet zeggen dat Groningen wel Groningen blijft." De provincie heeft al jarenlang te kampen met aardbevingen. Als gevolg hiervan ontstaat schade aan de gebouwen. 

Rutte: 'Stapsgewijze beëindiging gaswinning Groningen'
40
Rutte: 'Stapsgewijze beëindiging gaswinning Groningen'

Stikstof

Donderdag presenteert Wiebes zijn plannen over hoe hij de hoeveelheid in Nederland opgepompt gas wil verlagen. Zo wordt de export naar het buitenland verminderd en wordt een nieuwe stikstoffabriek gebouwd. Deze komt te staan in Zuidbroek (Oost-Groningen) en zal rond de 500 miljoen euro gaan kosten. 

Doordat buitenlands gas met de komst van de stikstoffabriek ook in Nederland bruikbaar is, hoeft er minder gas uit de Nederlandse bodem te worden gepompt en wordt de afhankelijkheid van Gronings gas verminderd. "We moeten wegschuiven van het bestrijden van de symptomen, naar het wegnemen van de oorzaak", legt de minister uit. 

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
67
Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

Gasbel

Als de gaswinning eenmaal is stopgezet, is naar schatting zo'n 85 tot 90 procent van het gas onder de provincie gewonnen, aldus Wiebes. 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de gaswinner in de provincie, "hangt de vlag niet uit", reageert Wiebes op de vraag over hoe de oliemaatschappij reageerde op het stopzetten.

Verder wil de minister geen uitspraken doen over het standpunt van de NAM. "Ik onderhandel met ze. Inzet is dat we geen schadeclaim willen over het in de bodem achtergebleven gas." 

Keerzjide

De NAM laat weten dat er met het besluit van Wiebes "een versneld einde komt van de gaswinning uit Groningen, die Nederland veel welvaart heeft gebracht maar tegelijkertijd ook een keerzijde kent". "In de bedrijfsvoering treft de NAM voorbereidingen voor lagere productie in de komende jaren." 

Het oliebedrijf zegt toe dat het plan het belang van de energietransitie onderstreept en dat de NAM de komende jaren  Nederland zal voorzien van de energie die nodig is. 

Advies

SodM meldt "de minister nader te gaan adviseren over de veiligheidsrisico’s van zijn plan". De toezichthouder zal daarnaast in kaart brengen wat het plan betekent voor de ontwikkeling van de veiligheidsrisico’s en aangeven wanneer aan de veiligheidsnorm wordt voldaan. 

Naar verwachting zal SodM begin juni komen met het advies. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!