Minister van Economische Zaken Eric Wiebes gaat opdracht geven voor de bouw van een stikstoffabriek in Groningen. Dat melden meerdere media.

Door de bouw van de fabriek zou buitenlands gas met stikstof kunnen worden aangelengd en daarmee bruikbaar worden voor gebruik in Nederland. Zonder die toevoeging van stikstof kan buitenlands gas vaak niet gebruikt worden.

Volgens RTL zou de bouw van de stikstoffabriek 500 miljoen euro moeten kosten.

Doordat buitenlands gas met de komst van de stikstoffabriek ook in Nederland bruikbaar is, hoeft er minder gas uit de Nederlandse bodem te worden gepompt en wordt de afhankelijkheid van Gronings gas verminderd.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kon de komst van de nieuwe fabriek woensdagochtend nog niet bevestigen.

Gasproductie 

De Nederlandse gasproductie is op dit moment ruim 21 miljard kuub per jaar. Staatstoezicht op de Mijnen adviseert om dit terug te brengen naar 12 miljard per jaar. Begin februari liet minister Wiebes weten dit advies te willen opvolgen.

Donderdag zou Wiebes zijn plannen, over hoe hij de hoeveelheid in Nederland opgepompt gas wil verlagen, tijdens de ministerraad presenteren.

In Ommen, Wieringermeer en Zuidbroek staan al stikstoffabrieken. De fabriek in Zuidbroek wordt uitgebreid.

Voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp was ook al van plan om een nieuwe stikstoffabriek te laten bouwen, maar oordeelde dat dat uiteindelijk toch niet nodig was.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!