Jurist Bruno van Ravels, lid van de Raad van State, is vrijdag tot voorzitter benoemd van de tijdelijke commissie die gaat beslissen over de schadevergoedingen voor de gaswinning in Groningen. 

"Van Ravels zal deze functie naar verwachting gedurende een periode van zes tot twaalf maanden vervullen. Zijn rol is die van kwartiermaker", laat minister Sander Dekker weten. 

Vanaf 19 maart kunnen de bewoners in het aardbevingsgebied van Groningen terecht bij de tijdelijke commissie mijnbouwschade. De nieuwe commissie gaat op zijn beurt weer aan de slag met de oprichting van het uiteindelijke instituut Mijnbouwschade. 

"Schademeldingen worden individueel behandeld en op inhoudelijke gronden beoordeeld door de commissie die ook de hoogte van de schadevergoeding vaststelt", staat in de verklaring. De commissie opereert, zoals eerder overeengekomen werd in de opstelling van een nieuw schadeprotocol, los van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 

Van Ravels is sinds 2014 lid van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en was hiervoor bijna dertig jaar advocaat.