Het Duitse energiebedrijf EWE wil sneller stoppen met het importeren van gas uit de provincie Groningen.

Het Groningse aardgas zal tot 2027 naar de Duitse afnemer stromen, in plaats van tot 2029. Deze afbouw zou volgend jaar al 1,7 miljard kuub kunnen schelen.

EWE is de oudste buitenlandse afnemer van het Groningse gas. Het bedrijf is al jaren bezig over te stappen op alternatieven. Hun klanten kunnen echter niet zomaar overschakelen op andere gas, omdat hun apparaten daarvoor niet geschikt zijn.

Het bedrijf gaat het Groningse gas nu mengen met zoveel mogelijk andersoortig gas, zonder dat het daardoor onbruikbaar wordt. Ook bouwt EWE een installatie die aan gas uit andere bronnen een bestanddeel toevoegt, zodat het op Gronings gas lijkt.

De Duitsers bieden ook opslagruimte aan, waar een gasvoorraad kan worden aangelegd voor bijvoorbeeld een koude winter. Dan hoeft er niet plots meer gas te worden opgepompt.

12 miljard kuub

Dit jaar mag de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) nog 21,6 miljard kuub aardgas in Groningen winnen, maar minister Wiebes wil zo snel mogelijk terug naar 12 miljard. Hij probeert vooral grote Nederlandse bedrijven en buitenlandse klanten te bewegen sneller van het gas af te gaan.