
Loppersum opnieuw getroffen door aardbeving
De beving werd rond 18.00 uur gevoeld.
De bevingen van maandag, woensdag en donderdag hadden magnitudes van 0.4, 0.2 en 2.0. Ook werd zaterdag een aardbeving van 1.7 gemeten bij Scharmer, een dorp dat ongeveer 20 kilometer bij Garrelsweer vandaan ligt.
De aardbeving van zondag is de dertiende van dit jaar in de provincie Groningen. Alleen de beving van 8 januari in Zeerijp was zwaarder met een magnitude van 3.4.
Hoewel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vorige week vrijdag uitvoering heeft gegeven aan het verzoek van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, wordt het niet uitgesloten dat er (zware) aardbevingen in het gebied voor gaan komen.
Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die het advies tot dichtdraaien gaf, duurt het ongeveer drie tot zes maanden voordat het effect van het stopzetten van de gaswinning in de regio te merken is.

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
Maatregelen
De toezichthouder presenteerde ruim een week geleden een serie maatregelen aan de minister, die volgens onderzoek nodig zijn na de aardbeving van vorige maand in Zeerijp. Zo wil het SodM ook dat de gaswinning in zijn geheel wordt teruggebracht van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar.
Wiebes liet toen al weten dit advies op te volgen op de lange termijn. "We moeten naar 12 miljard kuub. Dat is bijna een halvering. Dat zal een enorme maatschappelijke opgave zijn", aldus de minister.
Leveringszekerheid
Wiebes liet eerder al weten "zo klem als een deur te zitten", omdat hij te maken heeft met de grootverbruikers in het bedrijfsleven, leveringszekerheid voor huishoudens en contracten met het buitenland. Eind maart laat hij aan de Tweede Kamer weten hoe en wanneer met de verlaging begonnen kan worden.
Aan het advies om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, kon sneller gehoor worden gegeven omdat dit volgens onderzoek van de Gasunie geen invloed heeft op de leveringszekerheid.