In Loppersum (provincie Groningen) is donderdagmiddag opnieuw een aardbeving gemeten. Sinds de gaswinning in de regio afgelopen vrijdag is stilgelegd, nadat hier op ​8 januari de zwaarste aardbeving in vijf jaar tijd plaatsvond, hebben drie bevingen plaatsgevonden. 

Volgens het KNMI had de aardbeving van donderdag een magnitude van 2.0. De eerdere bevingen van dinsdag en woensdag waren betrekkelijk minder zwaar met magnitudes van 0.4 en 0.2. 

Groningers doen op sociale media melding van een "harde klap en een trillend huis". Het is niet bekend of de aardbeving voor schade heeft gezorgd. Het is de elfde aardbeving in de provincie dit jaar. Alleen de beving van 8 januari was zwaarder met een magnitude van 3.4.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vrijdag uitvoering gegeven aan het verzoek van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien. 

Dit was op advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die van mening is dat de aardbeving van begin januari veroorzaakt kon zijn doordat bij vorst de gaskraan open wordt gedraaid in de regio. 

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
67
Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

Code rood

Volgens de toezichthouder zijn de effecten van het stopzetten van de gaswinning in Loppersum pas binnen drie tot zes maanden te zien. Tot die tijd bestaat de kans op (zwaardere) aardbevingen. 

Sinds 2015 wordt er al weinig gas meer gehaald uit de bodem van Loppersum, omdat er veel aardbevingen plaatsvonden. Alleen in 2016 ging het om een miljard kuub. 

Maatregelen

De toezichthouder presenteerde vorige week een serie maatregelen aan de minister, die volgens onderzoek nodig zijn na de aardbeving van vorige maand. Zo wil het SodM ook dat de gaswinning in zijn geheel wordt teruggebracht van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. 

Wiebes liet toen al weten dit advies op te volgen op de lange termijn. "We moeten naar 12 miljard kuub. Dat is bijna een halvering. Dat zal een enorme maatschappelijke opgave zijn", aldus de minister.

Leveringszekerheid

Wiebes liet eerder al weten "zo klem als een deur te zitten", omdat hij te maken heeft met de grootverbruikers in het bedrijfsleven, leveringszekerheid voor huishoudens en contracten met het buitenland. Eind maart laat hij aan de Tweede Kamer weten hoe en wanneer met de verlaging begonnen kan worden. 

Aan het advies om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, kon sneller gehoor worden gegeven omdat dit volgens onderzoek van de Gasunie geen invloed heeft op de leveringszekerheid.