Frankrijk krijgt mogelijk meer gas geleverd uit Groningen dan dat het land nodig heeft. Wordt dit verholpen, kan de gaswinning in Groningen mogelijk sneller omlaag dan gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. 

De omroep heeft cijfers opgevraagd van de landelijke netbeheerder in Frankrijk, waaruit blijkt dat driekwart miljard kuub van het Groningse gas wordt vermengd tot hoogcalorisch gas. 

Dit type gas kan ook uit andere gasvelden worden gehaald. Hiermee kan het volgens de NOS zijn dat het Groningse gas, dat laagcalorisch is, minder nodig is dan eerder werd gedacht. 

De Gasunie bevestigt de hoeveelheid gas die is vermengd, maar meldt hierbij wel dat niet uitgesloten kan worden dat Frankrijk het Groningse gas nodig had voor het "in balans brengen van het netwerk". 

Ook laat de woordvoerder weten dat het land ook een reserve nodig heeft, mocht de vraag groter worden dan oorspronkelijk was ingeraamd. 

Leveringszekerheid

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil de gaswinning op advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zo snel mogelijk verlagen van 21,6 miljard kuub per jaar naar 12 miljard. Dit naar aanleiding van de flinke aardbeving bij Zeerijp op 8 januari. 

De minister liet eerder al weten "zo klem als een deur te zitten", omdat hij te maken heeft met de grootverbruikers in het bedrijfsleven, leveringszekerheid voor huishoudens en contracten met het buitenland.

Eind maart laat Wiebes aan de Tweede Kamer weten hoe en wanneer hij de verlaging voor elkaar wil krijgen. Of dat binnen deze kabinetsperiode kan, is ook nog niet te zeggen. "Ik zet alles op alles om daar zo snel mogelijk te komen."