In Loppersum is maandag even voor middernacht een lichte aardbeving gemeten. De gaswinning in de regio is sinds vrijdag stilgelegd nadat in de regio op ​8 januari de zwaarste aardbeving in vijf jaar tijd plaatsvond.

De aardbeving had een magnitude van 0.4, blijkt uit gegevens van het KNMI. 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vrijdag uitvoering gegeven aan het verzoek van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien. 

Dit was op advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die van mening is dat de aardbeving van begin januari veroorzaakt kon zijn doordat bij vorst de gaskraan open wordt gedraaid in de regio.

Sinds 2015 wordt er al weinig gas meer gehaald uit de bodem van Loppersum, omdat er veel aardbevingen plaatsvonden. Alleen in 2016 ging het om een miljard kuub. 

Advies

De toezichthouder presenteerde vorige week een serie maatregelen aan de minister, die volgens hen nodig zijn na de aardbeving van vorige maand. Zo wil het SodM ook dat de gaswinning in zijn geheel wordt teruggebracht van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. 

Wiebes liet toen al weten dit advies op te volgen op de lange termijn. "We moeten naar 12 miljard kuub. Dat is bijna een halvering. Dat zal een enorme maatschappelijke opgave zijn", aldus de minister. 

Aan het advies op de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, kon sneller gehoor worden gegeven omdat dit volgens onderzoek van de Gasunie geen invloed heeft op de leveringszekerheid.