In politiek Den Haag wordt positief gereageerd op de afspraken over de afhandeling van de schade door aardbevingen in Groningen. 

De VVD, de grootste regeringspartij, is blij voor al die Groningers die in onzekerheid zitten, dat deze belangrijke stap nu is gezet. ''Nu is het tijd om de schade zo snel mogelijk daadwerkelijk uit te keren'', aldus Kamerlid Dilan Yesilgöz.

Coalitiepartner D66 noemt het een eerste stap vooruit. De minister moet nu snel aan de slag gaan, vindt Kamerlid Rob Jetten.

''Alle Groningers met scheuren in hun huis moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Schade moet snel en ruimhartig worden vergoed.''

Kanttekening

Oppositiepartijen plaatsen, ondanks de algemene tevredenheid, ook kanttekeningen. ''Het is wel een blamage dat ze zo lang op zich hebben laten wachten'', vindt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Groningen zat sinds maart van vorig jaar zonder protocol, dat wordt gebruikt als handboek voor hoe de bevingsschade in de provincie moet worden afgehandeld. 

De SP viert het protocol als een ''overwinning van de Groningers op Shell en de regering''. Kamerlid Sandra Beckerman waarschuwt wel dat muizengaatjes in de nieuwe regels moeten worden dichtgetimmerd, ''want Shell blijft vechten om onder zijn verplichtingen uit te komen''.

PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt de nieuwe regels ''goed nieuws''. Hij vindt dat het ''juridisch geneuzel rond het schadeprotocol de boel lang genoeg heeft getraineerd''.

Volgens de PvdA zijn nu daden nodig. ''We moeten nu doorpakken: de gaswinning verminderen, investeren in de regio en nu eindelijk allemaal achter de Groningers gaan staan'', aldus Kamerlid Henk Nijboer.

Schadeprotocol

Woensdag werd het schadeprotocol gepresenteerd tijdens een persconferentie in Groningen. De belangrijkste punten hieruit zijn dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volledig op afstand staat en dat er geen schadecontouren meer worden gehanteerd. 

Dit betekent dat bij gedane schademeldingen geen onderscheid wordt gemaakt op geografische grenzen. Dit was een belangrijke eis van de belangenverenigingen in Groningen. 

Scepsis

Het Groninger Gasberaad, een van deze verenigingen, is tevreden met het nieuwe schadeprotocol voor de gasboringen dat woensdag is gepresenteerd. ''We hopen vurig een streep onder het verleden te kunnen zetten", laat de organisatie weten in een verklaring. 

Toch blijft er nog scepsis bij de organisatie. ''Wij realiseren ons dat we daarmee nog geen garanties hebben. Veel valt of staat nog met de uitwerking."