Voor de tweede keer in vier dagen tijd is in de stad Groningen een lichte aardbeving geconstateerd, ditmaal met een kracht van 0,9 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de beving, die zaterdag plaatsvond om 9.19 uur 's ochtends, lag volgens het KNMI wederom vlakbij de Sontbrug.

Woensdag beefde de stad-Groningse bodem ook al. Toen vond bij de Sontbrug een beving van 1,0 op de schaal van Richter geconstateerd.Het gaat in beide gevallen om geïnduceerde bevingen op een diepte van drie kilometer. Dit betekent dat ze worden veroorzaakt door de gaswinning.

Voor de twee bevingen van deze week, werd pas één keer eerder een beving waargenomen waarvan het epicentrum in de stad Groningen lag. Op zondag 29 oktober 2017 werd in de wijk Paddepoel een geïnduceerde beving met een kracht van 1,0 op de schaal van Richter geconstateerd.

Demonstratie

Vrijdagavond liepen zo'n 10.000 mensen een fakkeltocht in de stad Groningen tegen de gaswinning in de provincie.

De optocht was georganiseerd naar aanleiding van de aardbeving in Zeerijp (gemeente Loppersum) van vorige week maandag. Toen vond in de provincie Groningen de zwaarste aardbeving plaats sinds 2012.