NAM dringt aan op verdere afname gaswinning in Groningen
"De gaskraan moet verder dicht", zegt directeur van de NAM Gerald Schotman in een interview op NPO Radio 1.
Het is nog niet bekend of de NAM wil dat de gaswinning op bepaalde locaties in Groningen wordt verminderd, of dat het voorstel de gaswinning in het geheel betreft. Het advies, dat op dit moment nog niet af is, wordt op een later moment woensdag toegelicht.
Het idee om geheel stoppen met de gaswinning wees Schotman van de hand. "Gas blijft nog jarenlang een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energievoorziening.''
Maatregel
De voorgestelde maatregel van de NAM wordt woensdag naar Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gestuurd. Deze komt vervolgens met een advies voor minister Eric Wiebes (Economische Zaken).
Nooit eerder stuurde de NAM zelf aan op de verlaging van de gaswinning in de provincie. De aardbeving van afgelopen maandag was echter dusdanig zwaar dat de NAM verplicht was met maatregelen te komen.
De Tweede Kamer debatteert volgende week dinsdag met Wiebes over de beving.

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
Aardbeving
De beving was de zwaarste sinds 2012. De beving, waarvan het epicentrum in Zeerijp lag, had een magnitude van 3,4. Dit is uitzonderlijk hoog voor de provincie. Er zijn inmiddels meer dan 1.300 schademeldingen gedaan.
In 2012 werd in Huizinge de zwaarste beving tot nu toe gemeten. Deze had een magnitude van 3,6, wat honderden schademeldingen tot gevolg had.
Protesten
Wiebes bracht woensdagmiddag het dorp Zeerijp, waar hij werd opgewacht door zo'n honderd bewoners. Onder hen schoolkinderen die met letters op borden een tekst vormden: 'Wingewest huizen verpest'. Ook anderen hadden spandoeken, waarop onder meer: 'Maak geen grotere ramp, doe het beter dan Kamp'.
De minister sprak in het dorpshuis met burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum, waar Zeerijp onder valt. Ook Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, was erbij. Wiebes zei na afloop een goed gesprek te hebben gehad.
De fracties van Provinciale Staten van Groningen hebben Wiebes een brief overhandigd waarin ze de minister vragen nú actie te ondernemen. Het is inmiddels ''vijf over twaalf'', stellen de fracties unaniem.
Praten
''We praten al veel te lang en we moeten knopen doorhakken. Zelfs ik ben nu ongeduldig”, zei Wiebes na een bezoek aan een boer in Zeerijp. ''Het kan niet zo zijn dat mensen met schade nu al zo lang moeten wachten voordat het wordt opgelost."
''Ik ga straks in het gesprek met de lokale bestuurders, die daarin ook een rol hebben, benadrukken dat we er nu snel uit moeten komen. Het zou me echt enorm tegenvallen als het nog langer dan weken gaat duren." In het nieuwe schadeproces is de NAM niet meer direct betrokken.
Verlaging
In een eerste reactie na de aardbeving stelde Wiebes al dat de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Hij zei daarbij zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.
De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. ''Ik probeer maximaal te verminderen'', aldus Wiebes.