Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn. 

TU Delft, de uitvoerder van het onderzoek, heeft ruim driehonderd huishoudens benaderd voor deelname. Hiervan heeft slechts 40 procent positief gereageerd. Dit maakt de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dinsdag bekend. 

Op basis van opgestelde schaderapporten, het type woning en het bouwjaar heeft de universiteit uiteindelijk zeventig woningen uitgekozen om deel te nemen aan het onderzoek. 

De geselecteerde panden bevinden zich zowel binnen als buiten het aardbevingsgebied. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2018 verwacht. 

Schadeclaims

In maart van dit jaar werden nog zestienhonderd schadeclaims, ingediend door bewoners buiten het officiële aardbevingsgebied in Groningen, allemaal afgewezen. Het ging hierbij vooral om Groningers die scheuren in de muren hadden. 

De conclusie van ingenieursbureau Witteveen+Bos was dat de panden c-schade hadden, wat inhoudt dat het onderzoeksbureau oordeelt dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De oorzaak zou liggen bij de inkrimping van bouwblokken van de woningen.