De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het zogeheten gasjaar, dat op 1 oktober 2016 inging, bijna 24 miljard kuub aardgas gewonnen in Groningen. Hiermee voldoet het aan de richtlijnen die zijn gesteld.

Dat blijkt uit cijfers die de NAM donderdag heeft gepubliceerd.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot vorig jaar dat de maximale hoeveelheid gas van 27 miljard naar 24 miljard kuub moest worden teruggebracht. Dit om de veiligheidsrisico's in Groningen, waar door de gaswinning aardbevingen plaatsvinden, verder terug te dringen. 

Voor het gasjaar 2017-2018, dat deze maand is ingegaan, heeft Kamp het zogeheten productieplafond nog verder verlaagd naar 21,6 miljard kuub. De NAM heeft donderdag bekendgemaakt de nodige voorbereidingen voor de verlaging in het afgelopen kwartaal al te hebben getroffen. 

Beroep

Door het verlagen van de gaswinning in Groningen, loopt de Nederlandse staatskas een behoorlijke som geld mis. In plaats van de verwachte 10 miljard euro, ontvangt het kabinet in 2018 slechts 1,9 miljard euro aan totale gasbaten

De NAM heeft beroep aangetekend tegen de laatste verlaging van Kamp, naar eigen zeggen omdat het 'duidelijkheid wil over de veiligheidsnorm van de Groningers'. 

De uitspraak van de Raad van State wordt in november verwacht.