Het reglement van de onafhankelijke arbiters die kunnen worden ingeschakeld bij conflicten over schadeclaims door de gaswinning in Groningen, wordt aangepast vanwege de grote hoeveelheid zaken. 

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben 327 Groningers  zich met een geschil over de schadeafhandeling gemeld bij de Arbiter Bodembeweging, meldt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders maandag. 

Dit zijn er 312 minder dan het kwartaal hiervoor, maar nog altijd meer dan dat de arbiters in de provincie aankunnen. Om zaken sneller af te kunnen handelen, is daarom besloten het reglement aan te passen. "Bij zaken tot vierduizend euro kan de arbiter afzien van een schouw en/of zitting", laat Alders weten. 

Dit nieuwe reglement geldt vanaf augustus. Bewoners die voor deze wijziging hun melding hebben gedaan, kunnen kiezen of deze volgens het oude of het nieuwe behandeld moet worden. 

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
67
Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

Opgekochte huizen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij, de gaswinner in de provincie, heeft tot nu toe 74 panden in het aardbevingsgebied opgekocht. Hiervan zijn vijftien panden gesloopt, en zeventien panden verkocht. Dit blijkt uit het kwartaalverslag van Alders. 

In 32 van deze gevallen werd de NAM gevraagd de huizen op de kopen door de Commissie Bijzondere Situaties. Dit wordt bijvoorbeeld gevraagd als de bewoners financiële problemen hebben.

Aardbevingen

Door het winnen van gas in de Groningse provincie, dat gedaan wordt door de NAM, vinden de afgelopen jaren met regelmaat aardbevingen plaats. Deze zorgen onder andere voor scheuren in de huizen.

De geschillencommissie werd in 2015 opgericht om Groningers te helpen als een verschil van mening ontstond over de afhandeling van de aardbevingsschade in het gebied.