Diverse milieu-en belangenorganisaties, waaronder Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging, gaan in beroep tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp om de gaswinning in Groningen.

Milieudefensie gaat in beroep omdat het niet wil dat Kamp een gasbesluit voor vijf jaar mag vastleggen, maakt de organisatie woensdag bekend. Eerder liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al weten het besluit van de minister aan te vechten. 

Kamp besloot in april de gaswinning, die nu op 24 miljard kuub per jaar ligt, per 1 oktober met 10 procent te verlagen. Dit zou neerkomen op 21,6 miljard kuub per jaar. 

De verlaging was op advies van de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Deze stelde dat dit de enige manier was om de kans op het aantal en op zwaardere bevingen te verminderen. 

Veiligheid

Volgens Milieudefensie is de eenmalige verlaging een 'druppel op een gloeiende plaat'. "Er moet elk jaar opnieuw een onderbouwde afweging worden gemaakt van de lasten en lusten", laat het weten. Bij het beroep hebben ook Natuur & Milieufederatie Groningen, de Waddenvereniging en 51 individuele Groningers zich aangesloten. 

De NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning in de provincie, maakte eerder deze maand al bekend in hoger beroep te gaan omdat het duidelijkheid wil over de veiligheidskaders van het gebied.  

Aardbevingen

Door het winnen van gas in de Groningse provincie, vinden de afgelopen jaren regelmatig aardbevingen plaats. Deze zorgen voor beschadigde huizen. 

Kamp besloot daarom in 2015 de gasproductie te verlagen naar 24 miljard kuub. In 2014 werd nog 42 miljard kuub uit de bodem gepompt. Als het nieuwe besluit wordt doorgevoerd, zal de gaswinning op 21,6 miljard kuub komen te liggen. 

De Raad van State buigt zich op 13 juli over het beroep.