Huiseigenaren verkopen woning bevingsgebied Groningen iets sneller

Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied hadden eind vorig jaar iets minder tijd nodig om hun woning te verkopen dan in 2012.

In het gebied zijn er wel grote verschillen tussen buurten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vooral in buurten waar 31 tot 55 procent van de huizen aardbevingsschade heeft, herstelt de woningmarkt zich relatief minder snel. Eind 2016 had een huiseigenaar gemiddeld 169 dagen nodig om zijn huis te verkopen. In het derde kwartaal van 2012 duurde dat nog 182 dagen.

In buurten waar meer dan de helft van de woningen (55 procent of meer) aardbevingsschade heeft, was dat eind vorig jaar 159 dagen, tegenover 172 dagen in het derde kwartaal van 2012.

NAM

In vergelijkbare Groningse buurten en wijken waar geen schade door bevingen is, werd een woning bijna twee keer zo snel verkocht als vier jaar geleden.

De Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders (NCG) had het CBS gevraagd onderzoek te doen naar de woningmarktontwikkelingen rond het Groningenveld waar gaswinning plaatsvindt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM. Uit een eerder onderzoek bleek dat relatief veel inwoners van het aardbevingsgebied van plan zijn daar te vertrekken, maar dat van een grote leegloop geen sprake is.

Opkoopregeling

Woensdag liet Alders weten dat de pilot voor de opkoopregeling die in mei 2016 van start ging, een vervolg moet krijgen. Bij de regeling wordt 95 procent van de taxatiewaarde van een huis uitgekeerd aan de gedupeerden.

Huiseigenaren die in een ruime cirkel rond Loppersum wonen, konden zich afgelopen jaar aanmelden bij Alders. De NCG zegt dat hij zich hard gaat maken voor een nieuw opkoopinstrument. "Met NAM en het ministerie van Economische Zaken ga ik in gesprek over de mogelijkheden voor een vervolg van de proef."

Tip de redactie