Meer Groningers hebben zich in het eerste kwartaal van dit jaar gemeld met schade aan hun woningen, die zij wijten aan de gaswinning.

Ten opzichte van een kwartaal eerder steeg het aantal meldingen met 28 procent, tot 2.435, liet de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) dinsdag weten.

Van de gevallen die al zijn beoordeeld, was in 63 procent de conclusie dat de schade niet kwam door aardbevingen. Een kwartaal eerder was dat 67 procent. Mensen die het niet eens zijn met de bevindingen, kunnen een contra-expertise aanvragen.

Wie gelijk krijgt, kan kiezen tussen herstel en uitbetaling. Een op de drie gedupeerden koos in de eerste drie maanden van 2017 voor herstel. In het laatste kwartaal van vorig jaar ging een kwart voor deze optie.

CVW

De cijfers komen van het Centrum voor Veilig Wonen. Dat handelt nu nog de schade af, maar staat volgens critici te dicht bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die het gas uit de grond haalt.

Deze zomer gaat het systeem op de schop. Vanaf 1 juli gaat een geheel onafhankelijke commissie de schademeldingen beoordelen.

Informatiebijeenkomst

Aanstaande donderdag wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders. Dit gebeurt op verzoek van diverse burgemeesters.

"De bijeenkomst is er om iedereen op de hoogte te stellen van wat er speelt. Denk aan afhandeling van schades, het schadeprotocol en de schone lei," zegt de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Groningen tegen NU.nl.

Achttien Groningse en drie Drentse gemeenteraden komen bij elkaar.

Gasberaad

Aanstaande donderdag is er ook een bijeenkomst van het Groninger Gasberaad met leden van Raad en Provinciale Staten over het schadeprotocol.

De leden worden dan geïnformeerd over de gebeurtenissen van de afgelopen weken in het gaswinningsdossier, met name over schade en de stand van zaken rondom het protocol.

Motie

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar hoeveel aardgas minimaal moet worden gewonnen om aan de vraag in Nederland te voldoen. Die wens heeft een meerderheid in de Tweede Kamer dinsdag uitgesproken.

Bij het onderzoek moet wat de Kamer betreft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) worden betrokken.