De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het "verbazingwekkend" dat minister Henk Kamp nu pas heeft besloten de gaswinning in Groningen met 10 procent verder te verlagen. Volgens de secretaris van de GBB heeft de minister "al die tijd zitten liegen over de mogelijkheid van het verlagen van de gaswinning".

Dat zegt Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging (GBB) tegen NU.nl.

Hij vindt het zeer merkwaardig dat minister Henk Kamp nu pas heeft besloten de gaswinning in Groningen met 10 procent verder te verlagen.

Daarnaast hekelt Kleijer de argumenten die de minister heeft gebruikt. Volgens Kleijer kan de gaswinning verder verlaagd worden, maar Kamp zei eerder van niet. "Dat betekent dat hij al die tijd heeft zitten jokken over dat het niet lager kon dan het plafond van 24 miljard kubieke meter per jaar dat hij vorig jaar had ingesteld."

Advies

Minister Kamp (Economische Zaken) reageerde dinsdag na een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Kleijer is ook kritisch op het staatstoezicht. "Ze zijn rijkelijk laat met het advies. Wij stellen al langer dat de gaskraan verder dicht moet en het is conform ons beroep dat in mei dient bij de Raad van State'', aldus de secretaris van de GBB.

Kamp gaat de gaswinning in Groningen met 10 procent verlagen. Hiermee volgt hij het advies op van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). 

SodM adviseerde dinsdag dat de gaswinning teruggeschroefd moet worden naar 10 procent. Het gaat dan om een winning van 21,6 miljard kuub per jaar in plaats van 24 miljard kuub gas.