Bijna 80 procent van de aardgasreserves in Groningen zijn verbruikt. In 2015 was er nog een reserve van 940 miljard kubieke meter.

Als in het huidige tempo de aardgas uit de bodem wordt gepompt, zijn de huidige reserves binnen zeventien jaar opgemaakt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Netto stegen de aardgasreserves vorig jaar met 8 miljard kubieke meter, ondanks dat er voor 58 miljard kubieke meter uit de grond werd gepompt. Het CBS verklaart deze toename door een herberekening van de reserves.

De overheid wil dat er minder gas gewonnen wordt uit de gasvelden in Groningen. Het kabinet heeft besloten dat de gaswinning wordt teruggeschroefd naar 27 miljard kubieke meter. De komende vijf jaar wil de overheid de productie verder verlagen naar 24 miljard kubieke meter. 

Het CBS haalt aan dat er mogelijk een stikstofinstallatie in Groningen komt waardoor het mogelijk wordt om gas uit het buitenland geschikte te maken voor Nederlandse huishoudens. Hierdoor kan de gaswinning nog verder dalen.

De beslissing over de installatie is uitgesteld tot volgend jaar.