Minister Henk Kamp van Economische Zaken verwacht dat de behoefte aan aardgas uit Groningen na 2020 snel zal afnemen.

Tot 2020 moet jaarlijks nog 24 miljard kubieke meter gas gewonnen worden om de levering van gas te kunnen garanderen. Daarna kan de gaswinning in stappen worden afgebouwd naar ongeveer 7 miljard kubieke meter in 2029, schrijft hij in een brief aan de Kamer. 

De vraag neemt met name af doordat omringende landen door aanpassingen minder afhankelijk worden van het laagcalorisch aardgas uit Groningen. Zo starten Frankrijk en België eerder met de ombouw naar hoogcalorisch gas uit andere gebieden.

De calorische waarde zegt iets over de hoeveelheid energie in een kubieke meter aardgas. Bij hoogcalorisch gas is er minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Gasapparatuur die geschikt is voor laagcalorisch gas, moet aangepast worden om hoogcalorisch gas te kunnen verwerken.

Woensdag licht Kamp zijn eerder genomen besluit over de gaswinning in Groningen toe in de Tweede Kamer. Hij vindt dat de NAM tot 2021 jaarlijks 24 miljard kubieke meter gas mag winnen. Er is volgens hem overigens ruimte om meer gas te winnen als een winter kouder is dan gemiddeld.

Raad van State

Vorig jaar kreeg Kamp nog een tik op de vingers van de Raad van State. Die oordeelde dat de maximale winning van gas uit Groningen in het gasjaar 2015-2016 verder omlaag moest dan de minister aanvankelijk wilde.

Aanvankelijk ging Kamp uit van maximaal 39,4 miljard kubieke meter. Later verlaagde hij dit naar 33 miljard kubieke meter. De Raad van State vond dat het naar maximaal 27 miljard kubieke meter moest.