Zeker 100.000 Groningers wonen in een huis dat is beschadigd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie. 

Dat blijkt volgens de NOS uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD en de gemeente Groningen. Een kwart van de gedupeerden heeft meerdere malen schade gemeld.

De onderzoekers hebben de gegevens van de NAM over schademeldingen gecombineerd met cijfers van het CBS en het Kadaster. Eerder bleek al uit het onderzoek dat schade kan leiden tot gezondheidsklachten bij de gedupeerden.

Er zijn sinds 2012 ongeveer 70.000 schademeldingen gedaan. Hiervan zijn er 55.000 afgehandeld. De overige 15.000 zijn in verschillende stadia van afhandeling.

Meer schade

Ook voelen veel Groningers zich in hun eigen huis niet veilig meer.

n Nederland zegt 85 procent van de bewoners zich thuis veilig te voelen. In het Groningse aardbevingsgebied geldt dat voor slechts 6 op de 10 ondervraagden. Van de mensen waarvan het huis vaker werd getroffen door een beving, voelt iets meer dan een op de drie zich nog thuis veilig.

De onderzoekers stellen dat er naar verwachting veel huizen in de provincie Groningen zijn waar de schade nog niet is ontdekt. Bovendien zijn volgens de wetenschappers ook veel huizen getroffen buiten het gebied dat is aangemerkt als 'bevingszone'. Het gaat dan bijvoorbeeld om woningen in Oldambt, Zuidhorn, Haren en Veendam.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie door in60seconds

Hoorzittingen

De schade door de gaswinningen in Groningen staat de komende maand hoog op de Haagse agenda. Maandag bezoekt een delegatie van de Tweede Kamer het gebied; later deze maand volgen een hoorzitting en een Kamerdebat. Diverse actiegroepen uit Groningen hebben aangekondigd actie te gaan voeren rond deze bijeenkomsten.

Eerder dit jaar werd bekend dat de hoeveelheid gas die uit de Groningse bodem mag worden gehaald, opnieuw wordt verminderd. De NAM mag daardoor nog jaarlijks hooguit 24 miljard kuub uit de Groningse bodem halen. Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat het terugschroeven van de gaswinning niet ver genoeg gaat.

Door het terugschroeven van de gaswinning komt er volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) in 2017 wel 345 tot 360 miljoen euro minder in de staatskas.